Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Τι είναι η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού, από ποιές δομές αποτελείται το γονατό και που βρίσκεται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος;

ρήξη πρόσθιου χιαστούΤο γόνατο αποτελείται από οστά συνδέσμους μηνίσκους, τένοντες, μύες, χόνδρους, νεύρα και αγγεία.  Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο εντός του οποίου παράγεται και κυκλοφορεί το αρθρικό υγρό.

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος και συνδέει το πίσω έξω μέρος του μηρού με το πρόσθιο μέρος της κνήμης.

Δύο είναι οι βασικές λειτουργίες του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου:

  • αποτελεί τον βασικότερο σταθεροποιητή του γόνατος κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων.
  • περιορίζει την πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό κατά τον προσθιοπίσθιο άξονα.

Η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου συνιστά μια σοβαρή κάκωση για το γόνατο που συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα μετά από Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου;

Κατά τον συνήθη μηχανισμό της κάκωσης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου ο μηρός στρέφεται προς τα έσω σε σχέση με την κνήμη η οποία παρεκτοπίζεται προς τα εμπρός.

ρήξη πρόσθιου χιαστούΆμεσα ο ασθενής αισθάνεται τα εξής:

  • Χαρακτηριστικό ήχο-αίσθημα ‘ΚΡΑΚ’ τη στιγμή που σπάει ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος
  • Πόνο τη στιγμή της ρήξης του Χιαστού
  • Σύντομα ή σε λίγες ώρες το γόνατο πρήζεται από τον κομμένο Πρόσθιο Χιαστό σύνδεσμο που αιμορραγεί εντός της άρθρωσης
  • Αίσθημα αστάθειας από τη στιγμή της κάκωσης και μετά, ιδιαίτερα σε στροφικές κινήσεις με αλλαγή της πορείας.

Τις επόμενες ημέρες μετά τον τραυματισμό προοδευτικά η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται, το οίδημα υποχωρεί και ο ασθενής καθίσταται προοδευτικά ικανός να βαδίζει χωρίς δυσκολία. Εκείνο που παραμένει είναι η αστάθεια σε σύνθετες κινήσεις που περιλαμβάνουν αλλαγές πορείας και γενικότερα αλλαγές στην κινητική κατάσταση του γόνατος. Οι ασθενείς αναφέρουν συχνά «Γιατρέ αισθάνομαι να μου φεύγει το γόνατο»

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΟΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ;

Το γόνατο είναι μια άρθρωση που συνδέει τα δύο μεγαλύτερα μακρά οστά του ανθρώπινου σώματος το μηριαίο και την κνήμη και μεταφέρει τα φορτία ολόκληρου του σώματος κατά την στάση και τη βάδιση.

Κατά την κίνηση του γόνατος και ιδιαίτερα κατά την κάμψη η σταθερότητά του εξασφαλίζεται κυρίως από τους μηνίσκους και τους συνδέσμους που είναι εύκολο να τραυματιστούν

ΠΟΙΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Η ακτινογραφία απαιτείται για να αποκλεισθεί η συνύπαρξη καταγμάτων.

Η Μαγνητική Τομογραφία αναδεικνύει βλάβες των συνδέσμων, των τενόντων, του αρθρικού χόνδρου. Στην περίπτωση του Πρόσθιου Χιαστού ο σύνδεσμος φαίνεται κομμένος με ασυνέχεια σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται κολλημένος στον οπίσθιο Χιαστό, επίσης προσδιορίζονται και άλλες συνυπάρχουσες βλάβες εντός της άρθρωσης.

Η παρουσία οστικού οιδήματος στον έξω μηριαίο κόνδυλο και στην οπίσθια επιφάνεια του plateau της κνήμης επιβεβαιώνει την στροφική κάκωση και ενισχύει τη διάγνωση ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ; Η διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού προκύπτει από την συναξιολόγηση όλων των δεδομένων και κυρίως από την κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιστορικό της κάκωσης και θα αναζητήσει τα συμπτώματα και κλινικά σημεία που χαρακτηρίζουν τη ρήξη. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει 2+1 κλινικές δοκιμασίες-test

  • Lachman test, video
  • pivot shift test video
  • πρόσθιο συρτάρι λιγότερο συχνά.

Με τις δοκιμασίες αυτές αξιολογείται το κατά πόσο η κνήμη μετακινείται παθολογικά σε σχέση με το μηρό. Συχνά τις πρώτες μέρες μετά την κάκωση ο πόνος, το οίδημα και ο μυϊκός σπασμός καθιστά δύσκολη την ακριβή κλινική διάγνωση. Παρά το γεγονός ότι Μαγνητική Τομογραφία έχει υψηλή διαγνωστική αξία, μόνο ο συνδυασμός και η συσχέτιση των ευρημάτων της Μαγνητικής Τομογραφίας με αυτά της Κλινικής Εξέτασης και με τα Συμπτώματα που αναφέρονται από τον ίδιο τον ασθενή μπορούν να θέσουν με ακρίβεια τη διάγνωση και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Έχω ή δεν έχω ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου έχω ή δεν έχω αστάθεια στο γόνατό μου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ-ΜΕΡΕΣ Η ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Ο αλγόριθμος αντιμετώπισης ακολουθεί τον κανόνα RICE:

  • Rest (ξεκούραση) που απαιτεί βάδιση με βακτηρίες (πατερίτσες) και μερική φόρτιση του γόνατος
  • Ice (παγοθεραπεία)
  • Compress (ελαστική περίδεση)
  • Elevate (ανύψωση του άκρου)

Τα παραπάνω μέτρα θα περιορίσουν το οίδημα-αιμάτωμα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί παρακέντηση του γόνατος προκειμένου να ανακουφισθεί το γόνατο από την αυξημένη ενδαρθρική πίεση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Όταν τεθεί η κλινική διάγνωση, επακόλουθα θα πρέπει να καθοριστεί ποιό είδος θεραπείας είναι το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται υπ΄ όψιν:

  • Η παλαιότητα του τραυματισμού
  • Ο βαθμός της αστάθειας
  • Η ηλικία του αρρώστου
  • Το επίπεδο των δραστηριοτήτων που επιθυμεί να έχει ο άρρωστος
  • Συνυπάρχουσες κακώσεις

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω καλούμαστε να αποφασίσουμε μαζί με τον τραυματία για το είδος της θεραπείας που μπορεί να είναι Μη Χειρουργική – Συντηρητική θεραπεία ή Χειρουργική θεραπεία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Είναι γνωστό πως ο Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος δεν κολλά όπως άλλοι εξωαρθρικοί σύνδεσμοι όταν τραυματιστεί. Επομένως κανένα πρόγραμμα συντηρητικής αποκατάστασης δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τον Πρόσθιο Χιαστό Σύνδεσμο, αλλά να εκπαιδεύσει άλλες δομές πέριξ του γόνατος να αναλάβουν και να επιτελούν ένα μερος του ρόλλου του. Σε άτομα χαμηλών κινητικών απαιτήσεων αυτό μπορεί και να είναι αρκετό. Ένα καλό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στοχεύσει σε δύο κυρίως τομείς:

  • Μυϊκή Ισχύς – Όλοι οι μύες που περιβάλουν το γόνατο και ειδικά οι οπίσθιοι μηριαίοι θα πρέπει να ενδυναμωθούν. Οι ενισχυμένοι οπίσθιοι μηριαίοι εν μέρει αναλαμβάνουν τμήμα της σταθεροποιητικής δράσης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου στην άρθρωση του γόνατος.
  • Ιδιοδεκτικότητα – Ειδικοί αισθητικοί υποδοχείς που βρίσκονται στον σύνδεσμο στέλνουν σημαντικές πληροφορίες στα κέντρα του εγκεφάλου για την ακριβή θέση του σώματος στο χώρο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια δίνει ειδικές εντολές στους μύες προκειμένου να γίνει ακριβής ρύθμιση των κινήσεων. Οι νευρικοί υποδοχείς γύρω από το γόνατο αλλά και στον σύνδεσμο θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν προκειμένου οι μύες να αναλάβουν νέες δραστηριότητες για την ομαλή κίνηση της άρθρωσης.

Ένας Λειτουργικός Νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να σταθεροποιήσει και να προστατεύσει το πόδι για το πρώτο διάστημα. Συνήθως τοποθετείται από ειδικευμένους τεχνικούς και προσαρμόζεται ανατομικά στο πόδι του ασθενούς. Οι σύγχρονοι νάρθηκες είναι λεπτοί, αποτελούνται από ελαφριά και σύγχρονα υλικά και γίνονται εύκολα αποδεκτοί για καθημερινή χρήση από τους ασθενείς.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η Χειρουργική Θεραπεία για την ρήξη πρόσθιου χιαστού αποκαθιστά πλήρως την ομαλή λειτουργία του γόνατος επαναφέρει τη σταθερότητα και την φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης και επιτρέπει την επιστροφή σε αθλητικές και άλλες απαιτητικές δραστηριότητες. Πρέπει να επιλέγεται σε νέους και σε δραστήρια άτομα κάθε ηλικίας. Η χειρουργική θεραπεία δεν προτείνεται μόνο για να επιστρέψουμε σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε ένα γόνατο χωρίς Πρόσθιο Χιαστό οι μηνίσκοι και ο χόνδρος καταπονούνται πολλαπλάσια με αποτέλεσμα την συχνή πρόωρη φθορά και βλάβη στις ευγενείς αυτές δομές και την επακόλουθη αποδιοργάνωση και πρόωρη εκφύλιση άρθρωσης. Η αλυσιδωτή ακολουθία των γεγονότων έχει αναδειχθεί σε σειρά ερευνών και καθιστά απαραίτητη τη χειρουργική αποκατάσταση μετά από Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου σε νέα άτομα άλλα και σε δραστήριους μεσήλικες.

ΠΟΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ, ΜΕ ΤΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Η χειρουργική αποκατάσταση μέτα από Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας στο Νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται την επομένη της εισαγωγής του. Το χειρουργείο γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.

ΠΟΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Στην κλινική μας προτιμώνται αποκλειστικά και μόνο τα αυτομοσχεύματα. Πρόκειται για μοσχεύματα που προέρχονται από τον ίδιο τον άρρωστο και κατά συνέπεια είναι ελεύθερα από οποιεσδήποτε ανοσολογικές αντιδράσεις, επιπλέον εξασφαλίζουν την ταχύτερη και καλύτερη ενσωμάτωση στην περιοχή που θα τοποθετηθούν. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα μοσχεύματα των οπίσθιων μηριαίων δηλαδή ο Ημιτενοντώδης και σε μερικές περιπτώσεις και ο ισχνός που παγκόσμια προτιμώνται από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Χειρουργών. Εναλλακτικά δύναται σε μερικές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα τμήμα του επιγονατιδικού συνδέσμου με οστικά τεμάχια από την κνήμη και την επιγονατίδα. Γενικά ο κανόνας που ακολουθούμε με λίγες εξαιρέσεις είναι πως προτιμούμε τους οπίσθιους μηριαίους κατά κύριο λόγο και μάλιστα μόνο τον ημιτενοντώδη. Σε περιπτώσεις επαναρρήξεων (Revision) προτιμούμε τον επιγονατιδικό τένοντα.

Δεν χρησιμοποιούμε ανθρώπινα κατεψυγμένα πτωματικά μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα αυτά έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία (ακτινοβόληση) προκειμένου να μηδενιστεί ο κίνδυνος μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών στο δέκτη και ως εκτούτου δεν έχουν καλή βιολογική συμπεριφορά

Δεν χρησιμοποιούνται από την κλινική μας, ούτε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν συνθετικά μοσχεύματα.

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά από δύο μικρές τομές μικρότερες από 0,5 cm. το γόνατο αρθροσκοπείται και διορθώνονται τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες των μηνίσκων ή αλλοιώσεις προερχόμενες από τους χόνδρους. Ακολουθεί η δημιουργία των τούνελ στον μηρό και την κνήμη μέσα στα οποία θα καθηλωθεί το ειδικά διαμορφωμένο μόσχευμα του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALL INSIDE

Η κλινική μας ήδη από το 2015 πρώτη στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως εφάρμοσε την τεχνική all inside, μια τεχνική που επρόκειτο να γίνει πρότυπη και κορυφαία για την αποκατάσταση μετά απο Ρήξη Προσθίου Χιαστού.

Στην τεχνική ALL INSIDE για την καθήλωση στο μηρό όσο και στην κνήμη χρησιμοποιούνται κρεμάμενα συστήματα με Button τύπου ΤightRope που θεωρείται ότι καλύτερο παγκόσμια για την σταθεροποίηση των μοσχευμάτων. Κατά την τεχνική αυτή:

  • το οστό που απομακρύνεται στα οστικά τούνελ είναι ελάχιστο. Τόσο που δεν μιλάμε για τούνελ αλλά μικρές εσοχές στο οστό.
  • Παρά το ότι χρησιμοποιείται μόνο ο ημιτενοντώδης τένοντας εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διάμετρος μοσχεύματος που σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή στο μόσχευμα
  • Η τεχνική είναι πραγματικά ελάχιστα παρεμβατική, το μόσχευμα λαμβάνεται από την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος εύκολα και γρήγορα, κατά τον τρόπο αυτό δεν τραυματίζει καθόλου την πρόσθια επιφάνεια της κνήμης και εκλείπουν επιπλοκές από το δέρμα και τα νεύρα που παρατηρούνται στο 30% των περιστατικών με την παραδοσιακή μέθοδο
  • συνήθως δεν χρησιμοποιείται και διασώζεται ο ισχνός τένοντας γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στη διατήρηση της δύναμης στους οπίσθιους μηριαίους
  • δεν απαιτείται να μπουν υλικά εντός του οστού όπως βίδες ή καρφίδες.
  • Η τεχνική ενσωματώνει την καινούργια γνώση γύρω από τη βιολογία και την επούλωση και την αξιοποιεί προς όφελος του ασθενούς που θυσιάζει λιγότερα και κερδίζει περισσότερα. Η μικρότερη καταστροφή ιστών λειτουργεί υπέρ του αρρώστου. Less is More

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Η χρήση λειτουργικού νάρθηκα μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού δεν έχει βρεθεί να προσφέρει κάτι στον ασθενή κατά την περίοδο της αποκατάστασης. Αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης λόγω της πίεσης που ασκεί, σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζει την πλήρη έκταση του γόνατος, και προκαλεί μυική ατροφία στον τετρακέφαλο και την γαστροκνημία εξ αιτίας της παρατεταμένης πίεσης. Παρόλα αυτά μερικοί χειρουργοί προτείνουν τη χρήση λειτουργικού νάρθηκα Προσθίου Χιαστού. Στην κλινική δεν προτείνουμε τη χρήση νάρθηκα καθώς όπως είδαμε και παραπάνω δεν προσφέρει κάτι. Η μοναδική περίπτωση που θεωρούμε ότι μπορεί να έχει κάποια σημασία η χρήση λειτουργικού νάρθηκα Προσθίου Χιαστού είναι σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι μαθητής και βρίσκεται στο πολυσύχναστο περιβάλλον του σχολείου τότε μόνο του προτείνουμε να τον φορά στο σχολείο για να αποτρέπει με την παρουσία του κάποιο ατύχημα από λάθος. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι καλύτερο ο άρρωστος να μην φέρει νάρθηκα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Ο ασθενής προσέρχεται για επανέλεγχο μετά από χειρουργείο προσθίου χιαστού συνδέσμου την 7η ημέρα, την 14η , τον 1ο μήνα, τον 2ο ,τον 3ο και τον 4ο .

Το γόνατο αξιολογείται με ειδικές λειτουργικές δοκιμασίες και ερωτηματολόγιο στους 6 μήνες και στον ένα χρόνο. Τα κριτήρια της αξιολόγησης αφορούν στην:

  • Κινητικότητα
  • Σταθερότητα
  • Συμπτώματα όπως πόνος ή οίδημα
  • Συμπεριφορά του γόνατος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες

Συνήθως μετά από συνδεσμοπλαστική Προσθίου Χιαστού το 95% των ασθενών αναφέρουν πολύ καλά και άριστα αποτελέσματα.

ΤΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ;

Η δυσκαμψία ή το έλλειμμα έκτασης αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή. Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει αποτυχία της ενσωμάτωσης του μοσχεύματος ή επαναρρήξη αυτού. Η μετεγχειρητική φλεγμονή και η φλεβοθρόμβωση αποτελούν πολύ σπάνιες επιπλοκές που πρέπει να διαγνωστούν όμως έγκαιρα, και να αντιμετωπιστούν άμεσα από το γιατρό.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΑ ΙΑΘΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ;

Μερικοί από τους συνδέσμους γύρω από το γόνατο όπως για παράδειγμα ο έσω πλάγιος δύναται να κολλήσουν αποτελεσματικά χωρίς να απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση. Αντίθετα μια Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου δεν αποκαθίσταται συντηρητικά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μερικού πάχους στην ρήξη πρόσθιου χιαστού Συνδέσμου μπορεί να κολλήσουν χωρίς να απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση, αποτελούν όμως την εξαίρεση πού επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Τα αίτια της μη επούλωσης μετα απο ρήξη πρόσθιου χιαστού έχουν μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται κυρίως στις συνθήκες που επικρατούν στην άρθρωση. Αρχικά το αρθρικό υγρό εκπλένει και απομακρύνει τα αρχέγονα επουλωτικά κύτταρα μειώνοντας σταθερά το δυναμικό επούλωσης του οργανισμού. Σε μερικές περιπτώσεις ο κομμένος Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος γέρνει προς τα πίσω μέσα στο γόνατο και κολλά πάνω στον Οπίσθιο Χιαστό Σύνδεσμο, διαδικασία που όμως δεν αποκαθιστά τη συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος καθώς στη θέση ενός σταθερού συνδέσμου έχουμε μια χαλαρή δομή που δεν είναι όσο σταθερή χρειάζεται. Είναι επίσης πιθανό η αρχικά μεγάλη ενέργεια του τραυματισμού, και η μειωμένη παροχή αιματος στην περιοχή της βλάβης να επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία επούλωσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η μόνη αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η χρήση ενός μοσχεύματος για την αντικατάσταση του κομμένου Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού;

Η χειρουργική αποκατάσταση δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Μερικού πάχους ρήξεις που δεν δημιουργούν αίσθημα αστάθειας στο γόνατο μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά με ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης και τη χρήση ενός λειτουργικού νάρθηκα για το γόνατο.

Ακόμα και για ολικού πάχους ρήξεις σε ηλικιωμένους ασθενείς με χαμηλή φυσική δραστηριότητα που δεν έχουν στην καθημερινότητά τους ασχολίες που να απαιτούν απότομες αλλαγές πορείας ή βάδιση σε ανώμαλο έδαφος, μπορεί να αποφασιστεί συντηρητική θεραπεία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού;

Η χειρουργική αποκατάσταση θα επαναφέρει τη σταθερότητα και την φυσιολογική κίνηση στο γόνατο και επιτρέπει την επιστροφή σε αθλητικές και κάθε είδους άλλες δραστηριότητες. Η σταθερότητα στο γόνατο δεν αποκαθίσταται μόνο για να επιστρέψουμε σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε ένα γόνατο χωρίς Πρόσθιο Χιαστό οι μηνίσκοι και ο χόνδρος καταπονούνται πολλαπλάσια με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά και βλάβη στις ευγενείς αυτές δομές και την επακόλουθη αποδιοργάνωση και πρόωρη εκφύλιση άρθρωσης. Η αλυσιδωτή ακολουθία των γεγονότων έχει αναδειχθεί σε σειρά ερευνών και καθιστά απαραίτητη τη χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου σε νέα άτομα και σε δραστήρια άτομα κάθε ηλικίας.

Πολλές φορές άτομα που έχουν επιλέξει αρχικά τη συντηριτική αγωγή εμφανίζοναι

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ;

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη διάγνωση στην Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Η Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου μπορεί να διαγνωσθεί με καλή κλινική εξέταση και μόνο. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όταν το γόνατο έχει μεγάλο οίδημα και είναι επώδυνο, η ακριβής κλινική εξέταση καθίσταται δύσκολη. Η μαγνητική Τομογραφία περισσότερο επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και αναδεικνύει συνυπάρχουσες κακώσεις και σε άλλες δομές του γόνατος όπως οι μηνίσκοι, ο χόνδρος, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και σπανιότερα ο οπίσθιος χιαστός.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ;

Δεν είναι απόλυτα σαφές ποιό είναι το ιδανικό μόσχευμα για την ανακατασκευή του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου. Η πλειοψηφία των χειρουργών παγκοσμίως φαίνεται να προτιμά το μόσχευμα των οπίσθιων μηριαίων σε ένα ποσοστό 80% και στη συνέχεια τον επιγονατιδικό τένοντα. Τα αποτελέσματα από τη χρήση αυτών των μοσχευμάτων είναι παρόμοια και πάρα πολύ καλά. Θα πρέπει να τονισθεί πάντως πως οι επιπλοκές και η νοσηρότητα με τη χρήση των οπίσθιων μηριαίων είναι σαφώς χαμηλότερες γεγονός που ερμηνεύει και την παγκόσμια αποδοχή των οπίσθιων μηριαίων ως μόσχευμα πρώτης επιλογής. Η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, η σωματική κατασκευή, το άθλημα που επιδίδεται ο ασθενής είναι παράγοντες που κρίνουν ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για τη συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού. Γίνεται αντιληπτό πως πάμε σε μια εξατομικευμένη συνδεσμοπλαστική που ο γιατρός αξιολογεί τα ειδικά χαρακτηριστικά του τραυματία και αποφασίζει το ιδανικό μόσχευμα για τον ασθενή του Personalized ACL Recostruction.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ;

Με καλή φυσικοθεραπεία και σωστά σχεδιασμένα προγράμματα αποκατάστασης μπορεί ο αθλητής να συντομεύσει την περίοδο απουσίας του από την ενεργό αθλητική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε ένα διάστημα 4 – 6 μηνών μετά το χειρουργείο.

Παναγιώτης Β. Κουλουμέντας
Αθλητίατρος – Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διευθυντής της Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Διαβάστε επισης

Η εποχή του Eξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού