αρθρίτιδα ισχίου

Αρθρίτιδα του Ισχίου, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο όρος αρθρίτιδα του ισχίου αναφέρεται στην άλλοτε άλλου βαθμού φθορά, εκφύλιση, λειτουργική έκπτωση και τελικά καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου. 

Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα φυσιολογικής φθοράς από την παρατεταμένη χρήση χωρίς κάποιο παθολογικό ή τραυματικό αίτιο και τότε αναφερόμαστε στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Σε κάποιες περιπτώσεις συστηματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωριασική αρθρίτιδα συμβάλλουν στην πρόωρη εκφύλιση και καταστροφή της άρθρωσης. Τέλος βαρείς τραυματισμοί της άρθρωσης του ισχίου όπως τα κατάγματα της κοτύλης μπορεί να γίνουν αιτία για στην εμφάνιση αρθρίτιδας στην άρθρωση του ισχίου που καλείται μετατραυματική καθώς οφείλεται στον αρχικό τραυματισμό. 

Στην πορεία ανάπτυξης της αρθρίτιδας ο χόνδρος λεπτύνεται, η ανεμπόδιστη κίνηση και η ικανότητα για παρατεταμένο έργο παραχωρεί τη θέση της σε ήπια ενοχλήματα όπως αίσθημα βάρους, και πόνο στους μύες γύρω από την άρθρωση.  Προοδευτικά με το πέρας του χρόνου αναπτύσσονται οστεόφυτα τόσο στην κεφαλή του μηριαίου όσο και στο μέρος της κοτύλης, το σφαιρικό σχήμα της κεφαλής χάνεται και η κινητικότητα μειώνεται. Οι στροφικές κινήσεις περιορίζονται σημαντικά και σχεδόν καταργούνται, οι ασθενείς χαρακτηριστικά δυσκολεύονται να μπουν και να βγουν από το αυτοκίνητο, η απαγωγή του κάτω άκρου μειώνεται και αυτή με αποτέλεσμα να μην μπορούν για παράδειγμα να ανέβουν σε μηχανή. 

Με το πέρας του χρόνου και την εξέλιξη της αρθρίτιδας ο πόνος γίνεται εντονότερος και εμφανίζεται σε απλές δραστηριότητες όπως η απλή βάδιση και περιορίζει την μετακίνηση των ασθενών. Η ικανότητα να βαδίζουμε περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα που προοδευτικά καταλήγουν σε λίγες δεκάδες. Αν ο πάσχων από αρθρίτιδα αψηφίσει τη δυσχέρεια και τον πόνο που αισθάνεται και περπατήσει μια μεγάλη απόσταση τότε δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος θα τον συντροφεύσει όλο το βράδυ και θα του κάνει πάρα πολύ δύσκολη τη νύχτα και θα αναγκαστεί να λάβει παυσίπονα. Με την πρόοδο της αρθρίτιδας ακόμα και το πολύωρο κάθισμα σε καρέκλα γίνεται ενοχλητικό και ασθενείς χρειάζεται να σηκωθούν από την καρέκλα και να κάνουν μερικά βήματα για να υποχωρήσει το ενόχλημα 

Θεραπευτική προσέγγιση για την αρθρίτιδα ισχίου

Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ισχίου στα αρχικά στάδια μπορεί και πρέπει να είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, φυσικοθεραπεία και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι η απώλεια βάρους και η εισαγωγή ήπιας άθλησης με χρήση ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών γύρω από την άρθρωση.  Η καλύτερη δυναμική ισορροπία  και το χαμηλό σωματικό βάρος συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου στα αρχικά στάδια. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο ίδιο πλαίσιο, με αποιδηματική φυσιοθεραπευτική αγωγή για μείωση της αντίδρασης των ιστών, με ενδυνάμωση των μυών και ενίσχυση της σταθερότητας της άρθρωσης, με εστίαση στην κινητοποίηση  και τη διατήρηση και βελτίωση του εύρους κίνησης.  

Η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή με απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη στα αρχικά στάδια είναι αποτελεσματική. Η χρήση  μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων δεν προτείνεται για παρατεταμένη χρήση και θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς για τον κίνδυνο των επιπλοκών που συνδέονται με τη χορήγησή τους. Οι ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικού οξέος ή PRP εφαρμόζονται με σκοπό την παροχή προσωρινής ανακούφισης από τον πόνο και τη φλεγμονή. Η συντηρητική θεραπεία προσαρμόζεται γενικά ανά περίπτωση και αποτελεί ιδανική επιλογή για περιπτώσεις αρθρίτιδας πρώιμου σταδίου με ήπια έως μέτρια συμπτώματα καθώς και για ασθενείς πολύ προχωρημένης ηλικίας με επιβαρυμένη γενική κατάσταση που κρίνεται ότι δεν μπορούν να χειρουργηθούν.

Εάν τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης δεν είναι αποτελεσματικά και τα συμπτώματα που προκαλεί η αρθρίτιδα του ισχίου ασκούν σημαντικούς περιορισμούς στην καθημερινότητα του ασθενούς, έχει ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση με ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου αφαιρείται, η κοτύλη διαμορφώνεται και τοποθετούνται τεχνητά εμφυτεύματα που αναλαμβάνουν την κίνηση και τη μεταφορά των φορτίων. Ο πόνος υποχωρεί άμεσα, η λειτουργία του ισχίου επανέρχεται στο φυσιολογικό η ποιότητα της  ζωής των ασθενών βελτιώνεται κατακόρυφα. Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια, και διαρκούν πάνω από είκοσι χρόνια. Από τις διάφορες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια η τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery), Πρόσθια Ελάχιστα Παρεμβατική Προσπέλαση AMIS αποτελεί την κορυφαία σύγχρονη τεχνική αρθροπλαστικής. Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS χαρακτηρίζεται από την προστασία μυών και τενόντων που συναντώνται κατά τη διαδρομή προς το ισχίο όπως επίσης και από μικρή-περιορισμένη τομή στο δέρμα, συνδυάζεται με εφαρμογή ρομποτικής τεχνολογίας και άμεση ακτινολογική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο την ώρα του χειρουργείου. Η λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας του ισχίου γίνεται απλή και ανώδυνη. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα και η νοσηλεία περιορίζεται σε μία ημέρα. 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Δρ. Παναγιώτης Κουλουμέντας αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα του ισχίου με τη βέλτιστη ανά περίπτωση προσέγγιση, αποκαθιστώντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.